Sambal met ananas, die niet heel pittig is en vooral vól smaak zit, is een allemansvriend die overal bij past. Het recept komt uit het boek “Een ode aan groenten” van Alice Zaslavsky.
Wat is de favoriete sambal in Nederland? Ik weet het niet zeker, maar da’s waarschijnlijk de sambal oelek. Die kent iedereen wel en het is meteen ook één van de meest pittige sambals omdat de pepers er rauw in verwerkt worden. In mijn huis tref je geen oelek aan, maar wel standaard een grote pot sambal badjak (en dan ook alleen van Koningsvogel, he?). Een flink stuk minder pittig dan oelek (omdat de pepers worden gebakken), maar vooral veel smaakvoller door de toevoeging van onder andere ui en knoflook. Begrijp me niet verkeerd: ik houd van pittig, maar niet van het compleet platleggen van je smaakpapillen.
Dit recept voor sambal met ananas vond ik in het boek “Een ode aan groenten” van Alice Zaslavsky (Uitgeverij Good Cook) en ik wist direct dat ik hiermee aan de slag moest. Deze variant is lichtelijk zoet en echt heel mild (zeker als je de zaadjes uit de pepers verwijdert). Sinds ik een pot maakte, gebruik ik het bij ongeveer alles wat wel een klein beetje een opkikkertje kan gebruiken – en ik kan bevestigen dat deze sambal zelfs een uitstekende dipsaus voor naturel tortillachips is!
Ingrediënten
200 gr rode pepers, grof gehakt (*)
1 kleine rode paprika, grof gehakt
2 teentjes knoflook, geraspt
3 cm verse gember, geraspt
225 gr (= 1 klein blikje) ananas op sap
1 eetlepel grof zeezout
250 ml witte wijnazijn
55 gr fijne kristalsuiker
* Dit zijn ongeveer 10 pepers. Verwijder de zaadjes als je een echt milde sambal wilt maken; laat ze zitten als je wat meer pit wilt.
Bereidingswijze
- Zoek een (glazen) pot met een inhoud van 500 ml en was deze zorgvuldig af. Spoel na met (bijna-)kokend water en droog de pot af met een schone theedoek.
- Doe de rode pepers, de paprika, de geraspte gember en knoflook, de stukken ananas én het ananassap en de zoutvlokken in een kleine keukenmachine. Laat deze draaien tot alle ingrediënten voldoende fijngehakt zijn.
- Voeg de inhoud van de keukenmachine toe aan een steelpan en doe hier de azijn en de suiker bij. Breng dit aan de kook (goed roeren!) en laat het dan ongeveer 15 minuten op een heel laag vuurtje zachtjes bubbelen. Een deel van de vloeistof kookt in, maar dit blijft een vrij dunne sambal.
- Laat de sambal 10 minuten afkoelen en schep het dan in de schone pot. Sluit af met een goed passend deksel.
- Ik heb het niet getest, maar volgens Alice Zaslavsky kun je de sambal zo’n 6 maanden op een koele en donkere plek bewaren – zolang de pot gesloten blijft. Na opening is de sambal maximaal 1 maand houdbaar in de koelkast.
En dan dit…
Er zijn niet heel veel boeken over diverse soorten sambal, of over pepers op de markt – maar hieronder vind je er toch een paar. Daarnaast heb ik de boeken van Alice Zaslavsky opgenomen.
Dit artikel bevat affiliate links van bol.com. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra.