Hoewel ik een paar keer in Zweden ben geweest, ken ik dit aardappelgerecht vooral van mijn Deense vrienden. Nou ja, da’s ook Scandinavië – toch bijna één pot nat (al hebben ze daar zelf een hele andere mening over).
Misschien komt het doordat er een beetje een jaren ’70-gevoel aan dit bijgerecht kleeft, want het is vrijwel onmogelijk om er een receptje van te vinden. Gelukkig bracht good-old Nigella Lawson uitkomst (“Voor altijd zomer”, Uitgeverij Contact). Supersimpel, het kan niet mislukken. Erg prettig om bij een etentje te serveren. Eén nadeel: niet voor vlugge vogels bedoeld, want deze Hasselback-aardappelen hebben wel serieus oventijd nodig.
Onderstaand volgt het traditionele receptje. Ben je wat avontuurlijker, en wil je van de Zweedse aardappelen graag Indiase aardappelen maken, voeg dan simpelweg specerijen (garam masala!) naar smaak toe aan het boter-oliemengsel. Hoe dan ook: zorg dat je de aardappelen flink op smaak brengt!
Ingrediënten (4 personen)
8 grote (ovale) aardappelen, vastkokend, van 120-150 gr per stuk
45 gr roomboter
5 eetlepels olijfolie
16 laurierblaadjes
zeezout
Bereidinsgwijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schil de aardappelen, of niet (schoonboenen mag ook, het is niet per se nodig om de schil te verwijderen). Leg de aardappelen horizontaal neer en maak met een scherp mes inkepingen (ongeveer elke 3 mm), maar zorg ervoor dat je ze niet helemaal doorsnijdt.
- Doe de olijfolie en de boter in een steelpannetje en laat de boter langzaam smelten. Doe dan (één voor één en pas op om niet ongelofelijk te gaan spetteren) de aardappelen in het mengsel. Zorg dat de aardappels helemaal ondergedompeld zijn in het boter-oliemengsel en leg ze dan in een ovenschaal. Giet het vet er overheen.
- Steek de laurierblaadjes willekeurig in de inkepingen en bestrooi ruimschoots met grof zeezout.
- Zet de schaal in de oven. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappelen, maar bij grote exemplaren heb je al snel 1 – 1¼ uur nodig.
- Schep ongeveer elke 30 minuten het boter-oliemengsel over de aardappelen, zodat ze niet uitdrogen. Lekker bij… alles!